Odprimo srce

Četrta čakra – srčna čakra ali zdraviteljski most
(sanskrtsko ime ANAHATA pomeni nepokvarjeno, čisto)

Osnovna naloga srčne čakre je dajanje in prejemanje ljubezni. Ljubezen je vir naše moči, vsega kar potrebujemo in si želimo. Čakra leži sredi prsnega koša, v središču telesa in se vrti srednje hitro, pripada ji zelena barva. Predstavlja prehod med nižjimi in višjimi frekvencami oz. med nižjimi čakrami, ki se odzivajo na telesne in materialne vsebine, in višjimi čakrami, ki se odzivajo na duhovne vsebine.

cetrta cakra

Srčna čakra ima zelo pomembno vlogo pri procesih zdravljenja in pri zaznavanju energij, saj prevaja fine energije v gostejše in obratno. S svojim potencialom skrbi za notranje organe v okolici, to so srce, pljuča, timus, prsnico in rebra, prsi, ramena in roke.

Zdrava anahata nam omogoča dihanje s polnimi pljuči, moč sočustvovanja in globoko empatijo. Je sedež sekundarnih čustev, prejema primarna čustva, ki se predelajo v 2. in 3. čakri. Zato omogoča ljubeč stik z drugimi, nesebične medosebne odnose, umetniško izražanje in skrbi za ohranjanje zdrave distance do drugih. Do drugih čutimo ljubezen in jo znamo sprejemati, imamo pa tudi močne zdraviteljske sposobnosti. Smo polni vere vase, v dobro, v ljubezen in v božansko. Kot središčna čakra je pomembna v razvoju naše intuicije ali jasnočustnosti.

Nepravilno delovanje ali blokada srčne čakre se na telesnem nivoju kaže kot težave s srcem (infarkt, poškodbe zaklopk, aritmije, …), bolezni pljuč (astma, bronhitis, pljučnice, …), občutek tesnobe v prsih, oteženo dihanje, bolezni dojk, težave z rameni, rokami ter težave s prsno hrbtenico.

Oseba, ki ima motnje četrte čakre, je s psihološkega vidika pretirano zagledana vase oz narcisoidna, naduta ali stalno podrejena drugim, brezsrčna ali pretirano požrtvovalna, cinična, arogantna, ljubosumna. Lahko je tudi čustveno otopela, nesposobna odpuščati sebi in drugim, ima občutek osamljenosti oz. izoliranosti, se stalno pritožuje in kritizira.

Na delovanje te čakre vplivajo odnosi (s starši in sorodniki, s prijatelji, sodelavci …), ljubezen (izkazovanje, prejemanje, intimnost, romantika, družinske vezi, ljubezen do samega sebe …), navezanost na ljudi oz. soodvisnosti ter odpuščanje oz. gojenje zamer (do sebe, drugih, živih in mrtvih, institucij, itd.). Najbolj se odzove na travme kot so zavrnitve pomembne osebe v našem zgodnjem otroštvu, izguba ali žalovanje, ločitev (od osebe, kraja, …), pogojevanje jubezni, spolna ali telesna zloraba, ipd.

Nasveti za krepitev:
  • privoščite si izlete v naravo, čez travnik ali skozi gozd
  • vrtnarjenje, npr. zeliščni vrt
  • aromaterapija (vrtnica, jasmin, vanilija…)
  • oblačila zelene in rožnate barve
  • poldragi kamni (roževec, aventurin, rodonit, peridot, turmalin, smaragd, moldavit, …)
  • hrana zelene barve (solata, zelje, špinača, ohrovt, por, jabolka, kivi, belo grozdje …)
  • afirmacije, kot npr.: Ljubim samega sebe takšnega, kakršen sem.
Pomakni se na vrh