Izrazimo svojo duhovno plat

6. Šesta čakra – tretje oko ali čelna čakra
(sanskrtsko ime AJNA pomeni zaznavati ali ukazovati )

Šesta čakra leži na čelu med očesoma. To je tretje oko, ki gleda naravnost v nas. Je oko našega pravega jaza ali višjega jaza. Spremlja vse, kar se dogaja v nas, naše misli, občutke in naša dejanja, kot tudi vse okoli nas. Razvija se v puberteti, ko oblikujemo svoj karakter, nato pa se skozi vse življenje spreminja, tako kot se spreminjajo tudi naše misli, stališča, ideje in prepričanja.

tretje oko

 

Tretje oko ima tri glavne naloge, to so intuicija, modrost ali znanje in duhovnost. Tu počiva naš sekundarni intelekt oz. modrost in duhovna inteligenca. Pomaga nam, da izrazimo svojo duhovno plat v vseh stvareh, ki jih počnemo v vsakdanjem življenju. V tej čakri leži center naših terciarnih čustev – univerzalne ljubezni in kolektivne zavesti.

Direktno je povezana s češariko v možganih. S svojo energijo oskrbuje možgane, ventralni živčni sistem, oči, nos, ušesa, obraz, hipofizo ter žleze z notranjim izločanje, torej skrbi za celotno zdravje našega telesa.

Čakra tretjega očesa nam nudi intuicijo oz. notranje vodstvo in če si dovolimo slišati in aktivno poslušati njene napotke, nas bo po varni poti vodila naprej. Zavedati se začnemo, da se nič ne zgodi po naključju. Takrat svoj um odpremo vsem priložnostim, ki se nam ponujajo v različnih situacijah.

Če tretje oko ne deluje uravnovešeno, so lahko prisotne težave kot npr. hormonalni problemi, težave z očmi, nosom, sinusi, možganske kapi, migrene in pogosti glavoboli, težave z ravnotežjem, epileptični napadi, ipd.

Psihološki znaki, ki kažejo na neuravnoteženo delovanje tretjega očesa, so težave s koncentracijo, pretirano sanjarjenje, halucinacije, preganjavice, ozkoglednost in omejeno razmišljanje, zloraba halucinogenih substanc, nekatere vrste depresij, nočne more.

Šesto čakro poškodujejo dvojna sporočila s strani staršev v otroštvu, ko govorijo eno in delajo drugo. Taka dvojna sporočila otrok dojema kot posmehovanje oz. čustveno manipuliranje, kar jemlje energijo tej čakri.

Nasveti za krepitev:
  • nočni sprehodi, opazovanje zvezd
  • poglabljanje vase, umirjanje, uživanje v tišini, meditacija
  • branje domišljijskih romanov in pravljic
  • aromaterapija (kadilna bosvelija, bazilika, limonska trava, …)
  • oblačila vijolične in indigo modre barve
  • poldragi kamni (lapis lazuli, labradorit, opal …)
  • afirmacije, kot npr.: V sebi nosim vse odgovore. Čutim globok notranji mir..
Pomakni se na vrh