Govori svojo resnico – krepitev 5. čakre

Peta čakra – grlena ali vratna čakra
(sanskrtsko ime VISUDDHA pomeni čiščenje ali čisto )

Peta čakra ima strateško lego na področju grla. Povezana je s sposobnostjo učenja, koncentracijo in odprtostjo za druga mnenja. Pomembna je za komunikacijo in izražanje lastnega jaza, kar je ključno za duševno in telesno blaginjo posameznika. S svojo energijo oskrbuje grlo in glasilke, ščitnico, vratna vretenca, požiralnik, zobe, usta in hipotalamus.

 

Omogoča prehod energije iz zgornjih čaker v nižje, torej skrbi za pretok energije po celem telesu. Je posrednik med čustvi in umom, povezana je s spolno čakro. Če sta ti dve čakri v ravnovesju, smo sposobni jasno izražati vsako primarno čustvo oz. svoje potrebe in občutke. Ljudje z aktivno grleno čakro se z lahkoto izražajo, hkrati pa so izredni poslušalci.

Če je peta čakra preveč aktivna, osebe čutijo potrebo po prevladi, manipulirajo z močjo in nadvladujejo ljudi. Če je premalo aktivna, je oseba sramežljiva, v zadregi, si ne upa izraziti svojega mnenja ali resnice, ima strah pred javnim nastopanjem, soočanjem ali konflikti, s težavo sledi pogovoru, nima glasbenega posluha ali plesnega ritma, ter je nagnjena k kletvicam, lažem, obrekovanju, pretiravanju in skrivnostim.

Fizično se motnje pretoka energije skozi grleno čakro slišijo že v glasu osebe: hripavost, jecljanje, neprimerna jakost glasu in hitrost govora, agresija, jeza. Možen je pojav bolezni oz. težav, kot so angine, tumorji, golšavost, težave z zobmi, pogosto kašljanje in kihanje, …

Do blokad v peti čakri prihaja v neprimernem okolju, kjer ne moremo ali se ne upamo izražati ali nismo slišani. Najpogosteje se to začne že v otroštvu ob predominantni in avtoritativni vzgoji, kjer gre za zatiranje osebnosti in blokiranje nalog pete čakre.

Nasveti za krepitev:
  • preživljanje časa v naravi, ob vodi, morju
  • govorite resnico sebi, svojim bližnjim, sodelavcem, …
  • ples, petje, poslušanje glasbe, pisanje, umetniško ustvarjanje, poučevanje drugih
  • aromaterapija (evkaliptus, poprova meta, kafra, ingver, …)
  • oblačila modre barve
  • poldragi kamni (modri turmalin, lapis lazuli, akvamarin, …)
  • tekoča hrana, čaji ter hrana modre barve (borovnice, slive, …)
  • afirmacije, kot npr.: Govorim resnico, moje besede naj prihajajo iz srca..
Pomakni se na vrh