Prebudite strast v sebi

Druga čakra – spolna čakra
(sanskrtsko ime SVADHISHTHANA, pomeni sva = biti, adhishthana = sedež)

Spolna čakra predstavlja sedež telesnosti, čutnosti in življenjskih užitkov. Kaže nam odnos do zemeljskih energij, našega telesa, spolnosti (delovanje in doživljanje), sebe in drugih. Aktivirati se začne v zgodnjem otroštvu, ko otrok začne dojemati sebe ločeno od svoje okolice, v medsebojnih odnosih z drugimi otroci in spoznava svet izven svoje družine.

V drugi čakri so shranjeni naši prvi vtisi, stara oz. primarna čustva, nagoni in miselni vzorci. Nahaja se tik nad genitalijami, nekaj prstov pod popkom, povezana je s spolnimi žlezami, preko katerih uravnava spolnost in spolno dejavnost.

Druga čakra je povezana z našim delovanjem, kreativnostjo in učenjem, z vitalnostjo na splošno, zdravjem ter vsem, kar zagotavlja nam čudovite občutke. Je center ega in nosi energijo, ki nas motivira, da uživamo v življenju ter da se brezskrbno predamo telesnim užitkom.

Kadar imamo uravnoteženo spolno čakro izžarevamo toplino, smo iskreno prijazni, sočutni, polni energije, imamo dobro intuicijo, čustveno stabilnost in veselje do življenja. Energije spolne čakre nam zagotavlja čudovite odnose in čustveno zadovoljstvo.

Slabše delovanje spolne čakre se kaže na fizičnem in čustvenem telesu. Simptomi na fizičnem nivoju so bolečine v križu, endometrioze, ciste na jajčnikih, težave s plodnostjo, rak, menstrualne težave, bolezni debelega črevesa, …

Zaradi motenj druge čakre se na čustveni ravni pojavljajo pretirane čustvene reakcije in navezanost (na osebe ali stvari), zapiramo se vase in se umikamo od okolice. Strah nas je sreče in užitkov, imamo nizek libido, primanjkuje nam ustvarjalnosti in pristnosti. Lahko imamo težave s spominom in koncentracijo, občutek raztresenosti in smo malodušni. Pojavijo se tudi napadi krivde ali  sramu. Hitro se ujamemo v samouničevalni cikel.

Sama čakra se vrti malo hitreje kot rdeča korenska čakra, zato ima čudovit oranžen odtenek. Kadar želimo delati na drugi čakri, je potrebno najprej aktivirati korensko čakro, ki je temelj za vse višje čakre.

Energija te čakre slabi, ko ne verjamemo vase, ko druge postavljamo na mesto pred sabo in zanemarjamo svoje notranje potrebe, življenje pa nam uhaja iz rok in postaja poln kaosa in stresa.

Spolno čakro krepimo:
  • s plesom
  • z jogo
  • z vajami za krepitev trebušnih mišic
  • z vizualizacijo oranžne barve
  • hrana oranžne barve (soja, korenje, buče melone, marelice, mango, leča, …)
  • oranžna oblačila
  • opuščanje nezdravih odnosov
  • iskrenost do samega sebe, sprejemanje samega sebe
  • delavnice za osebnostno rast in razvoj
  • tekočina – oranžna barva je povezana z vodo, vpliva na pretočnost čustev
Pomakni se na vrh