fbpx
Čakre Krepimo telo in duha

Od kje izvira naša življenjska energija?

Prva čakra – glavna, izvorna, osnovna ali korenska čakra
(sanskrtsko ime MULDHARA pomeni mula = koren, adhara = steber)

Korenska čakra je izvor naše življenjske volje in temelj vseh naslednjih čaker oz. energetskega sistema v nas. Odpre se ob našem rojstvu in pomeni prizemljitev duše v fizični svet bivanja. Nahaja se ob trtici na začetku hrbtenice, na področju presredka. S svojo energijo skrbi za sakralni pleksus (živčni pletež, ki izhaja iz spodnjega dela hrbtenjače), nadledvične žleze, mehur ledvice ter uravnava telesno temperaturo.

Tej čakri pripisujemo v telesu vse kar je trdnega, hrbtenico, kosti, sklepe, nohte in zobe. Odpira se navzdol v zemljo, zato je energija, ki jo usmerja, povezana s preživetjem in prizemljitvijo, voljo in samozavestjo; s to čakro je povezano vse delovanje na zemeljskem nivoju; odnos z materjo, naravo, zemljo ipd.

Kadar je korenska čakra v ravnovesju, je naš temelj trden in energija nemoteno kroži po vseh čakrah. To nam pomaga pri obvladovanju življenjskih izzivov. Občutimo zadovoljstvo in smo prizemljeni, izžarevamo odločnost, trdnost, vitalnost.

Blokada prve čakre se na fizičnem nivoju kaže kot problemi s prekrvavitvijo, krvnim tlakom, anemijo, pojavom artritisa, črevesnimi težavami in hemoroidi, pomanjkanja samozavesti, volje in energije. Prizadeta oseba trpi za pomanjkanjem volje do življenja, psihično in fizično utrujenostjo in brezvoljnosti.

Motnje v delovanju korenske čakre se kažejo tudi kot slabo ravnanje z denarjem oz. pomanjkanje, neorganiziranost, nefleksibilnost, nediscipliniranost, slab spomin in koncentracija, težnja po pozornosti in ljubezni, perfekcionizem, depresija, problemi s težo in s pretiranim hranjenjem.

Energija te čakre slabi med različnimi fiziološkimi stanji našega telesa kot so nosečnost, porod, zapostavljenost, hude telesne deformacije, anestezije pri operacijah itd.

Nasveti za krepitev:

  • preživljanje prostega časa v naravi
  • skrb za zdrav življenjski slog in gibanje (hoja, joga, masaža stopal)
  • delo na vrtu (prizemljitev)
  • aromaterapija (rožmarin, ingver, cipresa, cedra …)
  • Bachove esence (srobot (clematis), pravi kostanj (sweet chesnut), popon (rock rose))
  • oblačila rdečih barv
  • poldragi kamni (rubin, granat ali jaspis)
  • hrana rdeče barve (rdeča pesa, rdeče zelje, redkvica, ribez, češnje….)
  • afirmacije, kot npr.: Rad/a imam svoje telo in se v njem dobro počutim.

FB: Center dobrega počutja Domanu