Aktivirajmo center svoje moči

Tretja čakra – popkovna čakra ali solarni pleksus ali sončni pletež
(sanskrtsko ime MANIPURA pomeni mesto dragulja)

Preko tretje čakre se povezujemo z drugimi ljudmi in je odgovorna za vse tisto, kar imenujemo »pogumna reakcija« v našem življenju. Nahaja se tik za popkom, na višini osmega prsnega vretenca. S svojo energijo oskrbuje solarni pleksus (živčni pletež v tem predelu) ter bližnje organe: jetra in žolčnik, želodec, pankreas, tanko črevo, vranico, nadledvične žleze in prsni del hrbtenice.

tretja cakra

Tretja čakra se vrti hitreje kot prva in druga, zato je vidna v svetlo rumeni barvi kot sonce. Iz nje izhajajo snopi svetlobe, s katerimi ustvarjamo nevidne vezi z drugimi ljudmi. Preko teh vezi poteka izmenjava energije z drugimi, tudi na daljavo, zato v primeru slabega odnosa z osebo lahko čutimo v želodcu bolečino, napetost, krče. V tej čakri je sedež osebnosti oz. primarnega intelekta (naš um razum, logika, analiziranje).

Pleksus je odlično skladišče energije. Ob optimalnem delovanju razporeja vitalnost po celem telesu. Poleg tega je taka oseba močna, samozavestna, samodisciplinirana, potrpežljiva, ima zdravo voljo po delu, je vztrajna, pozitivno naravnava v mišljenju, sočutna, izžareva človeško toplino, ima dobro intuicijo (»to čutimo v trebuhu«), imajo dobre živce in odličen spanec.

Da čakra ne deluje pravilno, se opazi na čustveni ravni kot hiperaktivnost, pomanjkanje volje ali iniciative, postanemo odvisni od drugih ljudi in sledimo njihovemu razmišljanju, smo v nenehnem stresu, pretirano sramežljivi, brez samodiscipline, se postavljamo v vlogo žrtve in ne znamo reči ‘ne’. Če čakra deluje premočno pa je oseba lahko manipulativna, agresivna, dominantna, pretirano ambiciozna, tekmovalna, zavistna in egoistična.

Zaradi motenj v delovanju solarnega pleteža pride do težav tudi na telesnem nivoju: imamo težave z želodcem in prebavili, slabšim delovanjem ledvic, jeter, žolča, pankreasa ali nadledvičnih žlez. Pojavijo se lahko bolezni, npr. diabetes, alkoholizem, anksioznost, motnje hranjenja (prekomerna teža, anoreksija, bulimija), itd.

Nasveti za krepitev:
  • sončna energija – zmerno sončenje
  • uživanje ob ognju (sveče, kamin, kres, …)
  • aromaterapija (sivka, kamilica, limona, janež, grenivka, …)
  • oblačila rumene barve in rumeni dodatki v stanovanju
  • poldragi kamni (citrin, tigrovo oko, jantar, …)
  • hrana rumene barve (limone,ananas, hruške, banane, krompir, melone, …)
  • afirmacije, kot npr.: Znam se pravilno odločati. Zaupam svojim občutkom.
Pomakni se na vrh