fbpx
Osebna rast

5 korakov za učinkovito postavljanje ciljev

Leto se zaključuje in prihaja čas novoletnih zaobljub. V tem času vsak pri sebi naredi seznam želja in si postavi cilje za prihodnost. Smernice za učinkovito postavljanje ciljev vam bodo zagotovo v pomoč. Jasni cilji nam dajejo fokus ter omogočajo, da vzamemo življenje v svoje roke. Če rečemo le »Hočem…«, navadno pričakujemo, da se bo to zgodilo samo od sebe in na koncu razočarani ugotovimo, da se nikamor nismo premaknili. Zato vam danes ponujamo nekaj nasvetov, kako uspešno postaviti cilje za čim boljše rezultate.

postavljanje ciljev

Lahko si izberete en cilj ali pa več, vsekakor pa postavimo prioritete in sledimo spodnjim 5 korakom.

1. Zapišite si cilje.

Papir prenese vse. Zapišite ročno, saj s tem v cilje vložimo svojo energijo. Ko boste zapisali cilje, bo jasno, kaj si želite, ne boste imeli izgovorov in ne boste pozabili. Zapišite z besedo »BOM« ali »IMAM«, izogibajte pa se »hočem« ali »želim si«. S tem damo ciljem moč, večjo strast in jih lažje vizualiziramo. Pazimo tudi, da so pozitivni.

2. Postavite si cilje, ki vas motivirajo in predstavljajo izziv.

Motivacija je ključ za doseganje ciljev. Postavimo si cilje, ki so nam resnično pomembni in imajo za nas neko vrednost. Najlažje dosegamo cilje, ki imajo najvišjo prioriteto v našem življenju. Brez tega izgubljamo fokus, energijo in čas. Izogibamo se besedam »To MORAM narediti…«, a vseeno ta miselnost pomaga pri motivaciji.

3. Postavite si SMART cilje.

To so:

specifični (S) – jasni in dobro definirani nam bodo pokazali jasno pot. Ko bodo določili, do kam želimo priti, bomo lažje sfokusirani na cilj

merljivi (M) – če cilj lahko merimo, npr. količinsko, številčno, datumsko, … , bomo ves čas vedeli, kje na poti smo in tudi kdaj bomo na cilju

dosegljiv (A – angl achievable) – postavimo si cilje, ki jih dejansko lahko dosežemo. Previsoki cilji nas bodo demotivirali in zbijali samozavest, prenizki cilji pa nam ne bodo predstavljali izziva in bomo zato izgubili elan.

relevantni (R) – postavimo si cilje, ki nas bodo peljali v smer, ki smo si jo zamislili. S tem bomo imeli dober fokus, da bomo dosegli kar si želimo.

tempirani (T) – časovno omejeni cilji nas bodo prisili v boljšo organizacijo, postavljanje prioritet in s tem dosežemo cilj veliko prej.

4. Sestavite načrt za akcijo.

To je zelo pomemben korak, brez katerega ne gre. Dober načrt je sestavljen iz posameznih korakov za napredek. Ko določen korak na poti dosežemo, ga prečrtamo in tako sledimo napredku. Z načrtom in natančnimi koraki smo lažje osredotočeni na izzid.

5. Ostanite aktivni!

Ni dovolj, da naredimo predhodne korake, če se ne držimo načrta do konca. Ostati moramo aktivni, si ustvariti opomnike, stalno pregledovati načrt in svoj napredek.

V življenju se lahko zgodi marsikaj nepredvidenega, a če vemo, kje je cilj, lahko načrt oz. pot temu tudi prilagajamo.

Če boste sledili zgoraj opisanim korakom, ste na dobri poti, da boste postavili cilje, ki jih boste tudi dosegli. Če ste še nekoliko skeptični, da bo to res delovalo, vam predlagam, da začnete najprej s kratkoročnimi cilji, npr. za naslednji mesec, pol leta, 1 leto. Ko boste videli prve rezultate, boste pridobili na samozavesti in pogumu in boste lahko naredili načrte tudi za dolgoročne načrte, za 5, 10, 25 let.

Vsekakor pa pogumno in želimo veliko uspehov!