fbpx
Krepimo telo in duha Osebna rast Sprostitev

Ravnovesje

ravnovesje
RAVNOVESJE TELESA, UMA IN DUHA

Gor in dol, gor in dol. Ali se ne počutimo tako večino časa? Nihamo med občutki prijetnega in neprijetnega, srečnega in žalostnega. To nam je všeč in to nam ni všeč. Trudimo se pritegniti veselje in se izogniti trpljenju. In to se ponavlja vedno znova in znova …

Nihanje razpoloženja nam ponavadi povzroča stisko. In čeprav je naravno, ta čustvena nihanja zavirajo naše sposobnosti ohranjanja notranjega miru in trajne sreče.

Kaj je ravnovesje telesa, uma, duha?

Kot posamezniki smo sestavljeni iz fizičnega, mentalnega, čustvenega in duhovnega jaza. Ti deli se med seboj prepletajo. Najpomembnejše je da poslušamo sami sebe, ker um vedno sledi temu, kar mu govori telo. Vsi občutki so dejansko v telesu, nam sporočajo nekaj in odražajo naše duhovno stanje. Fizični občutki odražajo psihično stanje in se kažejo tudi na čustvenem in duhovnem nivoju.

 • Fizični jaz se nanaša na naše telo. Je zelo pomemben del človekovega zdravja in nam je hvaležno, ko zanj ustrezno skrbimo in mu zagotovimo dovolj počitka.
 • Mentalni jaz se nanaša na naše duševno zdravje. Če smo v stiski, se to odraža na našem čustvenem, fizičnem in duhovnem zdravju in počutju. Ko se ukvarjamo z duševnimi težavami, naj gre za bolezen ali kakšno drugo bolečino našega življenja, je dobro skrbeti tudi za ostale tri dele, da jih vrnemo v celovitost za uravnoteženo zdravje. Ohranjanje dobrega duševnega zdravja je bistvenega pomena za ohranitev zdravja ostalih delov.
 • Čustveni jaz se nanaša na naše občutke v nekem trenutku. Zelo pomembno je imeti zdravo čustveno ravnovesje. Vsi iščemo radost, ki nam daje življenjsko slo, da se lažje spopadamo z izzivi, ki jih srečujemo v življenju. Če se dolgo prepuščamo neprijetnim občutkom, to lahko vpliva na naš duševni, duhovni in navsezadnje tudi na naš fizični jaz.
 • Duhovni jaz se nanaša na iskalca resnice v vseh nas. To, da smo duhovni, ne pomeni, da smo religiozni. Preprosto pomeni, da svet okoli sebe poznaš in razumeš na drugačen način kot mnogi drugi. Ko je duhovni jaz odklopljen ali neuravnotežen, lahko to povzroči valovanje v drugih delih nas. Ponovna vključitev tega dela v ravnovesje je tisto, kar vzbuja občutek povezanosti z drugimi deli sebe.

Nekaj primerov za krepitev zdravja in ravnovesja našega celostnega jaza:
 • preživljanje časa v naravi
 • dolgi sprehodi z družbo lastnih misli
 • meditacija
 • prepustitev intuiciji, ki vas bo vodila pri ozdravljenju vašega duha in navsezadnje celotnega bitja
 • poslušanje glasbe, ki daje občutek spokojnosti
 • občutek hvaležnosti za prav vse
 • uravnovešenje vseh čaker

To je le nekaj primerov, ki nam lahko pomagajo zdraviti duhovni del jaza. S tem, ko se počutite spokojno in v miru, pomagate ozdraviti duha in ponovno povezati preostale dele vas.